Na ile sposobów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Na ile sposobów

Post autor: alanowakk »

28 osobowa klasa zajmuje miejsca w auli gdzie jest 50 ponumerowanych krzeseł. Na ile sposobów może to zrobić?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Na ile sposobów

Post autor: eresh »

alanowakk pisze: 19 wrz 2021, 19:16 28 osobowa klasa zajmuje miejsca w auli gdzie jest 50 ponumerowanych krzeseł. Na ile sposobów może to zrobić?
28 wyrazowe wariacje bez powtórzeń zbioru 50 elementów
\(\frac{50!}{(50-28)!}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Na ile sposobów

Post autor: eresh »

alanowakk pisze: 19 wrz 2021, 19:16 28 osobowa klasa zajmuje miejsca w auli gdzie jest 50 ponumerowanych krzeseł. Na ile sposobów może to zrobić?
albo:
Pierwsza osoba ma do wyboru 50 miejsc, druga - 49, trzecia - 48, ..., ostatnia 23
\(50\cdot 49\cdot 48\cdot ...\cdot 23=\frac{50!}{(50-28)!}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ