Siedem osób

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Siedem osób

Post autor: alanowakk »

Siedem osób - 4 kobiety i 3 mężczyzni, ustawiają się w kolejce. Na ile sposobów mogą to zrobić tak, aby żadna kobieta nie miała za sąsiada innej kobiety?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Siedem osób

Post autor: eresh »

alanowakk pisze: 19 wrz 2021, 18:33 Siedem osób - 4 kobiety i 3 mężczyzni, ustawiają się w kolejce. Na ile sposobów mogą to zrobić tak, aby żadna kobieta nie miała za sąsiada innej kobiety?
\(4!\cdot 3!\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Re: Siedem osób

Post autor: alanowakk »

Dzięki a możesz mi wytłumaczyć dlaczego? Nie bierzemy pod uwagę tego że kobiety nie mogą stać obok siebie?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Siedem osób

Post autor: eresh »

alanowakk pisze: 19 wrz 2021, 18:54 Dzięki a możesz mi wytłumaczyć dlaczego? Nie bierzemy pod uwagę tego że kobiety nie mogą stać obok siebie?
wzięłam to pod uwagę

K M K M K M K

Pierwsza kobieta może się ustawić na 1,3,5 lub 7 miejscu - 4 możliwości, druga kobieta ma już trzy możliwości, trzecia - dwie, czwarta - tylko jedną. Kobiety można ustawić na \(4\cdot 3\cdot 2\cdot 1=4!\) sposoby
Podobnie mężczyźni - \(3\cdot 2\cdot 1=3! \) sposoby
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Re: Siedem osób

Post autor: alanowakk »

Ok dzięki rozumiem 🙂
ODPOWIEDZ