Dany jest ciąg cyfr składający się z n elementów. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
a) w ciągu pojawią się obok siebie kolejno cyfry 2,1,3,7
b) zdarzenie podane w podpunkcie "a" wydarzy się k razy
Proste na pierwszy rzut oka zadanie, które okazuje się być zabójcze
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- ___tetmajer
- Dopiero zaczynam
- Posty: 15
- Rejestracja: 05 kwie 2021, 22:13
- Podziękowania: 11 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Proste na pierwszy rzut oka zadanie, które okazuje się być zabójcze
Wydaje mi się , że problemem jest sformułowanie...
W punkcie a) problemu nie ma żadnego :
\(p= \frac{(n-3)(n-3)!}{n!} \) i oczywiście n>3.
w punkcie b)
w tej formie co zapisałeś: jeśli k>1 to \(p=0\), jeśli k=1 to \(p= \frac{(n-3)(n-3)!}{n!} \), jeśli k=0 to \(p= 1-\frac{(n-3)(n-3)!}{n!} \)
Może coś źle zrozumiałam , a może jak na wstępie
W punkcie a) problemu nie ma żadnego :
\(p= \frac{(n-3)(n-3)!}{n!} \) i oczywiście n>3.
w punkcie b)
w tej formie co zapisałeś: jeśli k>1 to \(p=0\), jeśli k=1 to \(p= \frac{(n-3)(n-3)!}{n!} \), jeśli k=0 to \(p= 1-\frac{(n-3)(n-3)!}{n!} \)
Może coś źle zrozumiałam , a może jak na wstępie
- Jerry
- Expert
- Posty: 3528
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Proste na pierwszy rzut oka zadanie, które okazuje się być zabójcze
Jeśli niepowtarzających się, to radagast ma rację, jeśli cyfry się powtarzają, to rozwiązanie nie jest takie oczywiste...
Kolejny przykład niechlujnie napisanego zadania
Pozdrawiam
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Proste na pierwszy rzut oka zadanie, które okazuje się być zabójcze
eee, chyba nie. Zauważ, że zadanie jest ze szkoły średniej ( w takim dziale umieszczone). Jeśli ciąg jest n - elementowy , a jego wyrazy są dowolnymi liczbami ( nawet jeśli tylko naturalnymi ) to zbiór zdarzeń elementarnych ma moc nieskończoną. A może należy ograniczyć wyrazy ciągu -jeśli tak to jak ? .
Nie takie zadanie w szkole średniej nie wystąpi ...
- Jerry
- Expert
- Posty: 3528
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Proste na pierwszy rzut oka zadanie, które okazuje się być zabójcze
Jeśli ograniczymy się do najpopularniejszego systemu decymalnego i cyfry się nie powtarzają, to \(n\le10\)...
Pozostanę przy stwierdzeniu, że zadanie jest zwarzone!
Pozdrawiam
- ___tetmajer
- Dopiero zaczynam
- Posty: 15
- Rejestracja: 05 kwie 2021, 22:13
- Podziękowania: 11 razy
- Płeć:
Re: Proste na pierwszy rzut oka zadanie, które okazuje się być zabójcze
inaczej - jaka jest szansa, że klikając losowe przyciski na klawiaturze składającej się wyłącznie z cyfr, napiszemy w pewnym momencie liczbę "2137"?