Wśród 8 drużyn
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Wśród 8 drużyn
Wśród 8 drużyn biorących udział w rozgrywkach pucharowych losuje się 2 grupy. Zespoły A, B biorą udział w rozgrywkach. Jednak drużyny te nie znoszą siebie nawzajem dlatego też mają nadzieję że nie zagrają w jednej grupie. Jakie jest prawdopodobieństwo że spełnia się oczekiwania każdej z drużyn?
- Jerry
- Expert
- Posty: 3460
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1898 razy
Re: Wśród 8 drużyn
Zakładam, że grupy są równoliczne. Wyróżnijmy drużynę A i stwórzmy grupę "z A". S oznacza "B nie trafiło do grupy "z A""
\(|\Omega|={7\choose3}\\ |S|={6\choose3}\)
i dalej, z definicji...
Pozdrawiam
\(|\Omega|={7\choose3}\\ |S|={6\choose3}\)
i dalej, z definicji...
Pozdrawiam