W niedużej kawiarence ustawiono dwa identyczne okrągłe stoliki, a przy takim
stoliku mogą usiąść cztery osoby. Zamocowano też do ściany jeden prostokątny blat, przy którym
ustawiono 6 barowych krzeseł. Grupa dwanaściorga przyjaciół zarezerwowała kawiarenkę i urządziła
spotkanie zamknięte. Wiedząc, że stolików nie można łączyć, obliczyć ile jest sposobów usadzenia
grona przyjaciół.
Kombinatoryka - dwa okrągłe stoły
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Kombinatoryka - dwa okrągłe stoły
Dla rozróżnialnych miejsc przy okrągłych stołach: \({ 4+4+6 \choose 12} \cdot 12!\)
Gdy usadzenia przy okrągłych stołach różniących się obrotem traktować jak ten sam układ to powyższy wynik należy podzielić przez \((4 \cdot 4)\)
Gdy usadzenia przy okrągłych stołach różniących się obrotem traktować jak ten sam układ to powyższy wynik należy podzielić przez \((4 \cdot 4)\)