Sportowcy i aktorzy w programie telewizyjnym.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Sportowcy i aktorzy w programie telewizyjnym.

Post autor: Januszgolenia »

W pewnym telewizyjnym programie bierze udział trzech sportowców i pewna liczba aktorów. W trakcie tego programu uczestnicy siadają na fotelach w rzędzie naprzeciw prowadzącego ( liczba foteli jest równa liczbie uczestników). Prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że cała trójka sportowców będzie siedziała obok siebie przy losowym wyborze miejsc jest równe \( \frac{1}{15}\). Oblicz, ilu aktorów bierze udział w tym programie.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Sportowcy i aktorzy w programie telewizyjnym.

Post autor: kerajs »

n- liczba aktorów
\( \frac{1}{15}= \frac{(n+1)(3!)(n!)}{(n+3)!}\\
(n+2)(n+3)=9 \cdot 10\\
n=7

\)
ODPOWIEDZ