W urnie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

W urnie

Post autor: lolipop692 »

w urnie znajdują się kule białe i czarne przy czym kul czarnych jest dwa razy więcej niż kul białych. Losujemy dwie kule. Prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych jest równe \(\frac{1}{12}\). Oblicz ile jest kul w tej urnie.

Wyliczyłam że \(\Omega = \frac{3n(3n-1)}{2} \)a \(A=n(n-1)\) ale po przyrownaniu \(\frac{A}{ \Omega }= \frac{1}{12}\) , n nie wychodzi mi całkowite, proszę o pomoc
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: W urnie

Post autor: Jerry »

lolipop692 pisze: 03 lip 2021, 11:51 Wyliczyłam że \(\Omega = \frac{3n(3n-1)}{2} \)a \(A=n(n-1)\) ...
Dokładniej:
\(|\Omega| = {3n\choose2} \) a \(\color{red}{|A|={n\choose2}}\)
i dalej tak jak liczyłaś...
\(n=3\)
Odp. Dziewięć kul

Pozdrawiam
lolipop692
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 267
Rejestracja: 30 paź 2018, 23:03
Podziękowania: 120 razy
Płeć:

Re: W urnie

Post autor: lolipop692 »

Dzięki wyszło 🙂
ODPOWIEDZ