zadanie o strzelcu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
sigma158
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 10 mar 2019, 14:54
Podziękowania: 4 razy

zadanie o strzelcu

Post autor: sigma158 »

Prawdopodobieństwo, zdarzenia polegającego na tym, że uczestnik turnieju strzeleckiego trafi do
celu oddając jeden strzał wynosi 0, 4. Zawodnik otrzymuje naboje dotąd, dopóki będzie trafiał do celu,
ale nie więcej niż 5 naboi. Wyznaczyć:
a) rozkład zmiennej losowej X, która odpowiada liczbie naboi otrzymanych przez zawodnika,
b) najbardziej prawdopodobną liczbę otrzymanych naboi.
Prosze o pomoc w rozwiazaniu.
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: zadanie o strzelcu

Post autor: grdv10 »

Zacznę. \(X=1\), jeśli nie trafimy w pierwszym strzale, więc \(P(X=1)=0.6.\) Dalej, \(X=2\), jeśli trafimy w pierwszym strzale, a nie trafimy w drugim. Więc \(P(X=2)=0.4\cdot 0.6=0.24.\) Co oznacza zdarzenie \(X=3\)? Postępuj podobnie.
sigma158
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 10 mar 2019, 14:54
Podziękowania: 4 razy

Re: zadanie o strzelcu

Post autor: sigma158 »

Dziekuje, ale mam watpliwosci. Zmienna losowa dotyczy liczby otrzymanych naboi. Pierwszy naboj strzelec otrzyma, gdy trafi i zaraz potem nie trafi. P(X=1)=0,24, drugi gdy dwa razy trafi i raz nie trafi P(X=2)=0,096 itd Czy dobrze mysle?
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: zadanie o strzelcu

Post autor: grdv10 »

Nie! Ja też zrobiłem początkowo ten błąd. Pierwszy nabój otrzyma zawsze!!! A nie otrzyma drugiego, jeśli w pierwszym strzale sobie nie trafi. Nieprawdaż? Żeby w ogóle mógł oddać pierwszy strzał, musi otrzymać nabój. Więc TYLKO JEDEN nabój otrzyma, gdy nie trafi w pierwszym strzale, czyli z prawdopodobieństwem 0.6.
sigma158
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 10 mar 2019, 14:54
Podziękowania: 4 razy

Re: zadanie o strzelcu

Post autor: sigma158 »

Ok, rozumiem. Dziekuje i pozdrawiam. :-)
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: zadanie o strzelcu

Post autor: grdv10 »

Jeśli chce się podziękować, jest od tego stosowny przycisk w oknie posta, za który chce się to zrobić.
ODPOWIEDZ