Przybliżona wartość prawdopodobieństwa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dominogamer
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 12 cze 2021, 23:02

Przybliżona wartość prawdopodobieństwa

Post autor: dominogamer »

Niezależne zmienne losowe \(X_{1}, ... , X_{60}\) mają rozkład jednostajny na odcinku [1,3]. Niech \(Y = \sum_{k=1}^{60} X_{k}\). Oblicz Przybliżona wartość prawdopodobieństwa Pr(118<Y<123)
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Przybliżona wartość prawdopodobieństwa

Post autor: grdv10 »

Postępuj podobnie jak w odpowiedzi, której udzieliłem przed chwilą. Rozwiązanie idzie dokładnie tak samo.

https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=39&t=95058
ODPOWIEDZ