Z każdego z dwóch zbiorników liczb \(x = \{1,2,3,4\}\), \(y = \{2,3,4,5,6\}\) wybieramy losowo jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A - iloczyn wylosowanych liczb będzie równy \(6\)
B - iloczyn wylosowanych liczb będzie liczbą parzystą
C - suma wylosowanych licz będzie liczbą parzystą
D - Maximum wylosowanych liczb będzie równe \(5\)
Z każdego z dwóch zbiorników
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Z każdego z dwóch zbiorników
Ostatnio zmieniony 18 maja 2021, 09:32 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: odrobina kodu, to nie jest trudne!
Powód: odrobina kodu, to nie jest trudne!
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Z każdego z dwóch zbiorników
\(P(A)= \frac{3}{20}=0,15\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- Jerry
- Expert
- Posty: 3527
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1934 razy
Re: Z każdego z dwóch zbiorników
\(|\Omega|=4\cdot5\)
\(A=\{(1,6),(2,3),3,2)\}\) i tak, jak napisał korki_fizyka
\(|B'|=2\cdot2,\ \So\ p(B)=1-{4\over20}\), bo nie dwie nieparzyste
\(|C|=2\cdot2+2\cdot3\ \So\ p(C)={10\over20}\), bo obie nieparzyste albo obie parzyste
\(|D|=4\cdot1\ \So\ p(D)={4\over20}\), bo musi być "piątka"
Pozdrawiam
\(A=\{(1,6),(2,3),3,2)\}\) i tak, jak napisał korki_fizyka
\(|B'|=2\cdot2,\ \So\ p(B)=1-{4\over20}\), bo nie dwie nieparzyste
\(|C|=2\cdot2+2\cdot3\ \So\ p(C)={10\over20}\), bo obie nieparzyste albo obie parzyste
\(|D|=4\cdot1\ \So\ p(D)={4\over20}\), bo musi być "piątka"
Pozdrawiam