Ilość liczb
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ilość liczb
Oblicz ile jest liczb dwudziestocyfrowych, w których zapisie są co najmniej dwie cyfry 4.
Re: Ilość liczb
Czy mój sposób jest poprawny?
\(| \Omega| = 9 \cdot 10^{19}\)
Policzyć zdarzenia przeciwne i odjąć od omegi?
0 czwórek - \(8\cdot 9^{19}\)
1 czwórka - na pierwszym miejscu - \(1 \cdot 9^{19}\)
1 czwórka - na innym miejscu - \(8 \cdot {19\choose 1} \cdot 9^{19}\)
\(| \Omega| = 9 \cdot 10^{19}\)
Policzyć zdarzenia przeciwne i odjąć od omegi?
0 czwórek - \(8\cdot 9^{19}\)
1 czwórka - na pierwszym miejscu - \(1 \cdot 9^{19}\)
1 czwórka - na innym miejscu - \(8 \cdot {19\choose 1} \cdot 9^{19}\)