Na podstawie ankiety przeprowadzonej wśród 25 losowych osób piszących na maszynie, przedział ufności dla średniego czasu potrzebnego na całkowite zapisanie strony oceniono: (5,588; 6,412). Wiedząc, że rozkład czasu
potrzebnego do wpisania strony jest normalny, a odchylenie standardowe próbki było równe 1, określ
poziom ufności użyty do obliczeń.
\( \sigma = 1 \)
n=25
Udało mi się wyliczyć Z ze wzoru \( {\kre{X}} - Z * \frac{\sigma}{\sqrt{n}} = 5,588 \) i \( {\kre{X}} + Z * \frac{\sigma}{\sqrt{n}} = 6,412 \) (zrobiłem układ równań) i wyszło mi Z = 2,06 . Czy ktoś wie może jak dalej wyliczyć poziom ufności? Dobrze rozumiem, że będzie to równe 98,03% z tabelki rozkładu standardowego?
Statystyka matematyczna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 60
- Rejestracja: 24 lis 2020, 12:07
- Podziękowania: 25 razy
-
- Rozkręcam się
- Posty: 60
- Rejestracja: 24 lis 2020, 12:07
- Podziękowania: 25 razy
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Statystyka matematyczna
Bierzesz ze standardowego rozkładu normalnego, bo znane jest odchylenie standardowe. Gdyby dane było \(s\), a nie \(\sigma\), byłby rozkład t-studenta.
-
- Rozkręcam się
- Posty: 60
- Rejestracja: 24 lis 2020, 12:07
- Podziękowania: 25 razy
Re: Statystyka matematyczna
czyli zgodnie z tabelą to będzie 0.9803 na lewo od Z, ale czy to będzie właśnie poziom ufności?
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Statystyka matematyczna
Poziom ufności to zwykle "duży" procent. 98% brzmi OK.
\(\alpha\) (zwykle małe) to poziom istotności ( ryzyko popełnienia błędu I rodzaju (uznania prawdziwej hipotezy zerowej za fałszywą))
\(\alpha\) (zwykle małe) to poziom istotności ( ryzyko popełnienia błędu I rodzaju (uznania prawdziwej hipotezy zerowej za fałszywą))
-
- Rozkręcam się
- Posty: 60
- Rejestracja: 24 lis 2020, 12:07
- Podziękowania: 25 razy
-
- Rozkręcam się
- Posty: 60
- Rejestracja: 24 lis 2020, 12:07
- Podziękowania: 25 razy