losowanie różnokolorowych kul

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
libellle
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 93
Rejestracja: 10 lis 2012, 17:05
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

losowanie różnokolorowych kul

Post autor: libellle »

Nie wiemy, jak ruszyć:

Z urny, w której jest 10 kul białych, 5 czarnych i 7 zielonych losujemy 6 razy trzy kule, przy czym po każdym losowaniu kule wkładamy ponownie do urny. Jakie jest prawdopodobieństwo, że tylko 4 razy otrzymamy kule różnokolorowe.

W zestawie nie ma też odpowiedzi.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: losowanie różnokolorowych kul

Post autor: panb »

libellle pisze: 21 kwie 2021, 22:10 Nie wiemy, jak ruszyć:

Z urny, w której jest 10 kul białych, 5 czarnych i 7 zielonych losujemy 6 razy trzy kule, przy czym po każdym losowaniu kule wkładamy ponownie do urny. Jakie jest prawdopodobieństwo, że tylko 4 razy otrzymamy kule różnokolorowe.

W zestawie nie ma też odpowiedzi.
Doświadczenie odpowiada warunkom prób Bernoulli'ego (bo po każdym losowaniu kule wkładamy ponownie do urny).
Sukcesem jest wylosowanie kul różnokolorowych: \(\displaystyle p= \frac{10 \cdot 5 \cdot 7}{{22\choose 3}} = \frac{5}{22} \)
W zadaniu chodzi o 4 sukcesy w sześciu próbach.
\[P(X_6=4)={ 6\choose 4} \cdot \left( \frac{5}{22} \right) ^4 \cdot \left( 1- \frac{5}{22} \right)^2=\frac{2709375}{113379904}\approx 2\% \]
libellle
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 93
Rejestracja: 10 lis 2012, 17:05
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

Re: losowanie różnokolorowych kul

Post autor: libellle »

Dziękuję, musimy "przetrawić".

Pytanie dodatkowe: czy ew. da się to zadanie rozwiązać inaczej niż schematem Bernoulli'ego?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: losowanie różnokolorowych kul

Post autor: panb »

Przecież sformułowanie "losujemy 6 razy trzy kule,... 4 razy otrzymamy" to sugeruje.
Trawcie!
libellle
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 93
Rejestracja: 10 lis 2012, 17:05
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

Re: losowanie różnokolorowych kul

Post autor: libellle »

dobrze, po prostu zastanawiałam się nad rozwiązaniem bardziej maturalnym, ponieważ na maturze ten schemat nie obowiązuje :)
ODPOWIEDZ