Prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
alanowakk
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 271
Rejestracja: 04 gru 2018, 23:54
Podziękowania: 81 razy
Płeć:

Prawdopodobieństwo

Post autor: alanowakk »

Ania dojeżdża do pracy pięć dni w tygodniu. Cztery dni korzysta z pociągu, ale każdego tygodnia w losowo wybrany dzień korzysta z autobusu. Prawdopodobieństwo że spóźni się jadąc autobusem wynosi 0,15, natomiast pociągiem 0,1.
A) narysuj drzewko aby zilustrować tą sytuację
B) oblicz prawdopodobieństwo że wybrała pociąg i jest spóźniona
C) Biorac pod uwagę że jest spóźniona, jakie jest prawdopodobieństwo że wybrała pociąg
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo

Post autor: eresh »

alanowakk pisze: 16 kwie 2021, 21:04 Ania dojeżdża do pracy pięć dni w tygodniu. Cztery dni korzysta z pociągu, ale każdego tygodnia w losowo wybrany dzień korzysta z autobusu. Prawdopodobieństwo że spóźni się jadąc autobusem wynosi 0,15, natomiast pociągiem 0,1.
A) narysuj drzewko aby zilustrować tą sytuację
B) oblicz prawdopodobieństwo że wybrała pociąg i jest spóźniona
C) Biorac pod uwagę że jest spóźniona, jakie jest prawdopodobieństwo że wybrała pociąg
\(P(A)=\frac{4}{5}\cdot 0,1\)

\(P(B)=\frac{\frac{4}{5}\cdot 0,1}{\frac{4}{5}\cdot 0,1+\frac{1}{5}\cdot 0,15}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ