Prawdopodobieństwo warunkowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
brother
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 16 paź 2020, 17:45
Podziękowania: 14 razy
Płeć:

Prawdopodobieństwo warunkowe

Post autor: brother »

Zad 1. Doświadczenie polega na tym, że losujemy jednocześnie trzy liczby ze zbioru (1,2,3...,12). Oblicz prawdopodobieństwo warunkowe, że wśród wylosowanych liczb będzie liczba 6, jeżeli wiadomo, że suma wylosowanych liczb będzie parzysta. Wynik podaj w postaci ułamka zwykłego nieskracalnego.

Zad.2 Oblicz prawdopodobieństwo warunkowe, że w trzykrotnym rzucie symetryczną sześcienną kostką do gry otrzymamy co najmniej jedną "czwórkę", pod warunkiem że otrzymamy co najmniej jedną "piątkę"

Pomocy :(
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo warunkowe

Post autor: eresh »

brother pisze: 16 kwie 2021, 20:17 Zad 1. Doświadczenie polega na tym, że losujemy jednocześnie trzy liczby ze zbioru (1,2,3...,12). Oblicz prawdopodobieństwo warunkowe, że wśród wylosowanych liczb będzie liczba 6, jeżeli wiadomo, że suma wylosowanych liczb będzie parzysta. Wynik podaj w postaci ułamka zwykłego nieskracalnego.
A - wśród wylosowanych liczb jest szóstka
B - suma wylosowanych liczb jest parzysta

\(P(A|B)=\frac{P(A\cap B)}{P(B)}\\
P(A\cap B)=\frac{{6\choose 2}+{5\choose 2}}{{12\choose 3}}\\
P(B)=\frac{{6\choose 3}+{6\choose 1}\cdot {6\choose 2}}{{12\choose 3}}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
brother
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 16 paź 2020, 17:45
Podziękowania: 14 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo warunkowe

Post autor: brother »

I jak to oblicze to już skończone?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo warunkowe

Post autor: eresh »

brother pisze: 16 kwie 2021, 20:47 I jak to oblicze to już skończone?
tak
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo warunkowe

Post autor: eresh »

brother pisze: 16 kwie 2021, 20:17

Zad.2 Oblicz prawdopodobieństwo warunkowe, że w trzykrotnym rzucie symetryczną sześcienną kostką do gry otrzymamy co najmniej jedną "czwórkę", pod warunkiem że otrzymamy co najmniej jedną "piątkę"

Pomocy :(
A - otrzymano co najmniej jedną czwórkę
B - otrzymano co najmniej jedną piątkę

\(P(A|B)=\frac{P(A\cap B)}{P(B)}\\
P(B)=1-\frac{5^3}{6^3}\)


\(A\cap B=\{(4,5,x),(4,x,5),(x,4,5),(5,4,x),(5,x,4),(x,5,4),(5,5,4)(4,4,5)\},\;\;x\in\{1,2,3,6\}\\
\overline{\overline{A\cap B}}=6\cdot 4+2=26\\
P(A\cap B)=\frac{26}{6^3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ