Kombinatoryka - urna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Hacker000
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 22 kwie 2020, 09:37
Podziękowania: 16 razy
Płeć:

Kombinatoryka - urna

Post autor: Hacker000 »

W urnie stosunek kul białych do czarnych jest równy 1:2. Losujemy dwie kule. Oblicz ile jest kul w urnie, jeśli wiadomo, że prawdopodobieństwo wylosowania kul różnokolorowych jest równe prawdopodobieństwu wylosowania kul jednokolorowych?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Kombinatoryka - urna

Post autor: eresh »

Hacker000 pisze: 15 kwie 2021, 09:34 W urnie stosunek kul białych do czarnych jest równy 1:2. Losujemy dwie kule. Oblicz ile jest kul w urnie, jeśli wiadomo, że prawdopodobieństwo wylosowania kul różnokolorowych jest równe prawdopodobieństwu wylosowania kul jednokolorowych?
A - kule różnego koloru
B - kule tego samego koloru
b - liczba kul białych
2b - liczba kul czarnych

\(P(A)=\frac{b\cdot 2b}{{3b\choose 2}}\\
P(B)=\frac{{b\choose 2}+{2b\choose 2}}{{3b\choose 2}}\)


\(\frac{b\cdot 2b}{{3b\choose 2}}=\frac{{b\choose 2}+{2b\choose 2}}{{3b\choose 2}}\\
2b^2=\frac{b!}{2(b-2)!}+\frac{(2b)!}{2(2b-2)!}\\
4b^2=(b-1)b+(2b-1)2b\\
4b^2=b^2-b+4b^2-2b\\
b^2-3b=0\\
b=3\\
2b=6 \)

wszystkich kul jest 9
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ