Kombinatoryka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rybappe
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 14 kwie 2021, 11:48
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Kombinatoryka

Post autor: rybappe »

Dane są zbiory A={100,200,300,400,500,600,700,800} oraz B={11,12,13,14,15,16,17}. Z każdego zbioru losujemy po jednej liczbie.Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że suma wylosowanych liczb będzie podzielna przez 6 lub 9. Wynik podaj w postaci nieskracalnego ułamka zwykłego.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Kombinatoryka

Post autor: kerajs »

Sumy podzielne przez 9: 117, 216, 315, 414, 513, 612, 711
Sumy podzielne przez 6: 114, 216,312, 414, 516, 612, 714
\(P=\frac{7+7-3}{7\cdot 7}\)
ODPOWIEDZ