Statystyka matematyczna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mikson1205
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 60
Rejestracja: 24 lis 2020, 12:07
Podziękowania: 25 razy

Statystyka matematyczna

Post autor: Mikson1205 »

\( X_{1} , X_{2} , ..... , X_{33} \) jest próbką losową z rozkładu o gęstości\(f_{\Theta} = 17 * \Theta^{17}*x^{-18} [\Theta , +\infty] (x) \) i \( \Theta > 0 \) jest nieznanym parametrem. \( \Theta_{ML} \) to Metoda największej wiarygodności \( \Theta \) .

a) Dla \( \Theta_{ML} \) oblicz odchylenie estymatora. Przyjmij że wartość \( \Theta \) = 1683

b) Dla \( \Theta_{ML} \) oblicz wariancję estymatora. Przyjmij że wartość \( \Theta \) = 1683
Mikson1205
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 60
Rejestracja: 24 lis 2020, 12:07
Podziękowania: 25 razy

Re: Statystyka matematyczna

Post autor: Mikson1205 »

Dziękuję bardzo za pomoc. Dodam, że próbowałem to obliczyć i wyszło mi a) 3,0054 i b) 9,0645
Mikson1205
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 60
Rejestracja: 24 lis 2020, 12:07
Podziękowania: 25 razy

Re: Statystyka matematyczna

Post autor: Mikson1205 »

Jakby ktoś był tak miły i pokazał jak obliczyć te podpunkty poprawnie to byłbym bardzo wdzięczny :)
ODPOWIEDZ