Dwa zakłady firmy dostarczają żarówki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Dwa zakłady firmy dostarczają żarówki
Dwa zakłady należące do tej samej firmy, dostarczają do sklepu żarówki energooszczędne. Pierwszy zakład dostarcza cztery razy więcej żarówek niż drugi. W pierwszym z tych zakładów średnio 4 żarówki na 1000 wyprodukowanych, a w drugim 8 na 1000 ma wady (tzn. psują się w okresie gwarancji). Klient kupił żarówkę, na której był tylko znak firmy, a nie zakładu, który ją wyprodukował. Żarówka ta w okresie gwarancji zepsuła się. Oblicz prawdopodobieństwo, że została wyprodukowana w pierwszym zakładzie.
-
- Fachowiec
- Posty: 1585
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 417 razy
Re: Dwa zakłady firmy dostarczają żarówki
Wzór Bayesa na prawdopodobieństwo " a priori - a posteriori "
\( P(I|Z) = \frac{P(I)\cdot P(Z|I)} { P(I) \cdot P(Z|I) + P(II)\cdot P(Z|II)}. \)
\( P(I|Z) = \frac{P(I)\cdot P(Z|I)} { P(I) \cdot P(Z|I) + P(II)\cdot P(Z|II)}. \)
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Dwa zakłady firmy dostarczają żarówki
B- Żarówka w okresie gwarancji się zepsuła
A_1-Żarówka wyprodukowana w pierwszym zakładzie
A_2-Żarówka wyprodukowana w drugim zakładzie
\(P(B_1|A)= \frac{P(A_1 \cap B)}{P(B)}= \frac{P(A_1 \cap B)}{P(A_1 \cap B)+P(A_2 \cap B)}=
\frac{ \frac{4}{5} \cdot \frac{4}{1000} }{\frac{4}{5} \cdot \frac{4}{1000}+\frac{1}{5} \cdot \frac{8}{1000}}\)
A_1-Żarówka wyprodukowana w pierwszym zakładzie
A_2-Żarówka wyprodukowana w drugim zakładzie
\(P(B_1|A)= \frac{P(A_1 \cap B)}{P(B)}= \frac{P(A_1 \cap B)}{P(A_1 \cap B)+P(A_2 \cap B)}=
\frac{ \frac{4}{5} \cdot \frac{4}{1000} }{\frac{4}{5} \cdot \frac{4}{1000}+\frac{1}{5} \cdot \frac{8}{1000}}\)