Działania na zdarzeniach.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gr4vity
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 250
Rejestracja: 17 sty 2021, 18:12
Podziękowania: 196 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Działania na zdarzeniach.

Post autor: gr4vity »

Dane:
\(P(A')=0,7\)
\(P(A \cup B)=0,6\)
\(P(A' \cup B')=0,5\)
Szukane:
\(P(B-A)\)
Rozwiązałem to w ten sposób:
\(P(A)=0,3\)
\(P(B-A)=P(B)-P(A \cap B)\)
\(P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B) \So 0,6=\\
\qquad =0,3+P(B)-P(A \cap B) \So 0,3=P(B)-P(A \cap B)=P(B-A)\)

Odpowiedź się zgadza: \(P(B-A)=0,3\)
Natomiast nie wykorzystałem tutaj informacji \(P(A' \cup B')=0,5\)
Czy mogłaby ona jakoś uprościć zadanie? Nie potrafię jej wykorzystać...
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2021, 21:42 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu; \\
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Działania na zdarzeniach.

Post autor: panb »

\(P(A' \cup B')=P \left[(A \cap B)' \right]=0,5 \So P(A \cap B)=0,5\) a to prawdopodobieństwo występuje u ciebie często
ODPOWIEDZ