Odchylenie standardowe dowód
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Odchylenie standardowe dowód
To nietrudne. Dodać i podzielić przez ilość.
Uwaga: \(\frac{x_1+x_2+\ldots +x_n}{n}=a\)
\[ \frac {\frac{x_1-a}{s} + \frac{x_2-a}{s} +\ldots + \frac{x_n-a}{s}}{n} = \frac{\frac{(x_1+x_2+\ldots +x_n)-na}{n}}{s}= \frac{ \frac{x_1+x_2+\ldots +x_n}{n} -a}{s}= \frac{a-a}{s}=0 \]
Uwaga: \(\frac{x_1+x_2+\ldots +x_n}{n}=a\)
\[ \frac {\frac{x_1-a}{s} + \frac{x_2-a}{s} +\ldots + \frac{x_n-a}{s}}{n} = \frac{\frac{(x_1+x_2+\ldots +x_n)-na}{n}}{s}= \frac{ \frac{x_1+x_2+\ldots +x_n}{n} -a}{s}= \frac{a-a}{s}=0 \]
Re: Odchylenie standardowe dowód
Mógłby Pan dokładniej rozpisać przekształcenia tego wzoru? Nie do końca rozumiem co stało się drugim ułamku od lewej strony w równaniu.
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Odchylenie standardowe dowód
Był wspólny mianownik (s), więc dodałem ułamki. Literek \(a\) było n sztuk. A że w mianowniku górnym jest n, a w dolnym s, to wynika z dzielenia ułamków: \( \frac{ \frac{a}{b} }{c}= \frac{ \frac{a}{c} }{b} \)
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 1508
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 399 razy
Re: Odchylenie standardowe dowód
To zadanie z matury rozszerzonej jest szczególnym przypadkiem ogólnego twierdzenia o standaryzacji próby prostej.
" Każda standaryzowana realizacja próby prostej ma wartość średnią równą zeru."
" Każda standaryzowana realizacja próby prostej ma wartość średnią równą zeru."
- Jerry
- Expert
- Posty: 3512
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1923 razy
Re: Odchylenie standardowe dowód
Podaj, proszę, bliższe dane tej matury... wystarczy mi rok.
Pozdrawiam