Prawdopodobieństwo wylosowania 2 kul białych

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Zaeraann
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 17 paź 2020, 21:43
Podziękowania: 22 razy

Prawdopodobieństwo wylosowania 2 kul białych

Post autor: Zaeraann »

W urnie umieszczono 4 kule białe i 8 kul czarnych. Losujemy jedną kulę. Jeżeli będzie biała, to wrzucamy ją z powrotem do urny i dorzucamy do niej jeszcze dwie białe kule. Jeżeli będzie czarna, to zatrzymujemy ją i dorzucamy dwie zielone kule do urny. Następnie losujemy z urny jednocześnie dwie kule. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że obie z wylosowanych za drugim razem kul są białe.
Mógłby ktoś wskazać, gdzie zrobiłem błąd w poniższym rozwiązaniu? Powinno wyjść \(P(A)= \frac{29}{273}\)


Drzewko:
Obrazek

\(A\) - wylosowanie 2 kul białych za drugim rzutem
\(B_1\) - kula biała w I losowaniu
\(B_2\) - kula czarna w I losowaniu
\(P(B_1)= \frac{1}{3} \)
\(P(B_2)= \frac{2}{3} \)
\(P(A|B_1)= \frac{15}{91}\)
\(P(A|B_2)= \frac{6}{91} \)
\(P(A)=\frac{15}{91} \cdot \frac{1}{3} + \frac{6}{91} \cdot \frac{2}{3} = \frac{5}{91} + \frac{4}{91} = \frac{9}{91} \)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo wylosowania 2 kul białych

Post autor: eresh »

Zaeraann pisze: 31 mar 2021, 18:26 W urnie umieszczono 4 kule białe i 8 kul czarnych. Losujemy jedną kulę. Jeżeli będzie biała, to wrzucamy ją z powrotem do urny i dorzucamy do niej jeszcze dwie białe kule. Jeżeli będzie czarna, to zatrzymujemy ją i dorzucamy dwie zielone kule do urny. Następnie losujemy z urny jednocześnie dwie kule. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że obie z wylosowanych za drugim razem kul są białe.

Mógłby ktoś wskazać, gdzie zrobiłem błąd w poniższym rozwiązaniu? Powinno wyjść \(P(A)= \frac{29}{273}\)


Drzewko:
Obrazek

\(A\) - wylosowanie 2 kul białych za drugim rzutem
\(B_1\) - kula biała w I losowaniu
\(B_2\) - kula czarna w I losowaniu
\(P(B_1)= \frac{1}{3} \)
\(P(B_2)= \frac{2}{3} \)
\(P(A|B_1)= \frac{15}{91}\)
\(P(A|B_2)= \frac{6}{91} \)
\(P(A)=\frac{15}{91} \cdot \frac{1}{3} + \frac{6}{91} \cdot \frac{2}{3} = \frac{5}{91} + \frac{4}{91} = \frac{9}{91} \)
nie zwracasz kuli czarnej do urny, więc w podczas losowania z II urny mamy w niej 4 białe, 7 czarnych i 2 zielone kule
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ