Z talii 24 kart (asy, króle, damy, walety, dziesiątki, dziewiątki) losujemy 5 kart. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia.
a) otrzymaliśmy jedną trójkę (figur lub dziesiątek lub dziewiątek) i jedna parę (figur lub dziesiątek lub dziewiątek)
b) dwie różne pary (np. dama, dama, dziesiątka, dziesiątka, król).
Talia 24 kart.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
- Jerry
- Expert
- Posty: 3512
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1923 razy
Re: Talia 24 kart.
\(|\Omega|={24\choose5}\)
\(|A|={6\choose1}\cdot{4\choose3}\cdot{5\choose1}\cdot{4\choose2}\), bo losuję wartość i z niej trzy karty, potem z pozostałych wartości jedną i z niej dwie karty
\(|B|={6\choose2}\cdot{4\choose2}^2\cdot{16\choose1}\), bo losuję dwie wartości, z nich po dwie karti i dolosowuję jedną z pozostałych
Zakładając jednakowe p-wa zdarzeń elementarnych, z definicji klasycznej ...
Pozdrawiam
\(|A|={6\choose1}\cdot{4\choose3}\cdot{5\choose1}\cdot{4\choose2}\), bo losuję wartość i z niej trzy karty, potem z pozostałych wartości jedną i z niej dwie karty
\(|B|={6\choose2}\cdot{4\choose2}^2\cdot{16\choose1}\), bo losuję dwie wartości, z nich po dwie karti i dolosowuję jedną z pozostałych
Zakładając jednakowe p-wa zdarzeń elementarnych, z definicji klasycznej ...
Pozdrawiam