Prawdopodobieństwo!!Proszę o pomoc!!!

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kalor2
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 22 lut 2021, 19:20
Płeć:

Prawdopodobieństwo!!Proszę o pomoc!!!

Post autor: kalor2 »

1.Na półce stoją dwa pojemniki z serem twarogowym zapakowanym
w kostki 200 gramowe. Ser jest tłusty i półtłusty. W pierwszym pojemniku jest
30 kostek sera, w tym 18 z serem tłustym. Natomiast w drugim pojemniku są
32 kostki sera, w tym 16 jest z serem tłustym. Z każdego pojemnika wybieramy losowo jedną kostkę sera. Obliczyć prawdopodobieństwo zdarzania polegającego na tym, że zostanie wybrana kostka z serem tłustym i półtłustym.

2.W trzech foliowych tunelach rosną pomidory w trzech kolorach: czerwonym , żółtym i zielonym. Losowo wybieramy tunel, a następnie zrywamy z krzaka pomidor rosnący w tym tunelu. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wybrany pomidor jest czerwonego koloru, jeżeli wiadomo, że w tunelu pierwszym wszystkich pomidorów jest 40 (w tym 16 czerwonych), w tunelu drugim
pomidorów jest 42 (w tym 28 czerwonych), a w tunelu trzecim pomidorów jest 36 (w tym 12 czerwonych).

3.Prawdopodobieństwo, że kobieta (K) jest kierowcą wynosi 0,1 , a mężczyzna
(M) 0,9. W grupie kierowców kobiet jedna na tysiąc powoduje wypadek samochodowy, a w grupie kierowców mężczyzn jeden na dwustu pięćdziesięciu.Obliczyć, że losowo wybrany kierowca spowoduje wypadek samochodowy, tzn. sprawcą wypadku może być zarówno kobieta, jak i mężczyzna.
Wskazówka! Skorzystać ze wzoru Bayesa
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo!!Proszę o pomoc!!!

Post autor: eresh »

kalor2 pisze: 28 mar 2021, 14:16 1.Na półce stoją dwa pojemniki z serem twarogowym zapakowanym
w kostki 200 gramowe. Ser jest tłusty i półtłusty. W pierwszym pojemniku jest
30 kostek sera, w tym 18 z serem tłustym. Natomiast w drugim pojemniku są
32 kostki sera, w tym 16 jest z serem tłustym. Z każdego pojemnika wybieramy losowo jedną kostkę sera. Obliczyć prawdopodobieństwo zdarzania polegającego na tym, że zostanie wybrana kostka z serem tłustym i półtłustym.
\(P(A)=\frac{18}{30}\cdot\frac{16}{32}+\frac{12}{30}\cdot\frac{16}{32}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo!!Proszę o pomoc!!!

Post autor: eresh »

kalor2 pisze: 28 mar 2021, 14:16 2.W trzech foliowych tunelach rosną pomidory w trzech kolorach: czerwonym , żółtym i zielonym. Losowo wybieramy tunel, a następnie zrywamy z krzaka pomidor rosnący w tym tunelu. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wybrany pomidor jest czerwonego koloru, jeżeli wiadomo, że w tunelu pierwszym wszystkich pomidorów jest 40 (w tym 16 czerwonych), w tunelu drugim
pomidorów jest 42 (w tym 28 czerwonych), a w tunelu trzecim pomidorów jest 36 (w tym 12 czerwonych).
\(P(A)=\frac{1}{3}\cdot\frac{16}{40}+\frac{1}{3}\cdot\frac{28}{42}+\frac{1}{3}\cdot\frac{12}{36}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
kalor2
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 22 lut 2021, 19:20
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo!!Proszę o pomoc!!!

Post autor: kalor2 »

Czy to już pełne rozwiązanie?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3529
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Prawdopodobieństwo!!Proszę o pomoc!!!

Post autor: Jerry »

kalor2 pisze: 28 mar 2021, 14:16 3.Prawdopodobieństwo, że kobieta (K) jest kierowcą wynosi 0,1 , a mężczyzna
(M) 0,9. W grupie kierowców kobiet jedna na tysiąc powoduje wypadek samochodowy, a w grupie kierowców mężczyzn jeden na dwustu pięćdziesięciu.Obliczyć, że losowo wybrany kierowca spowoduje wypadek samochodowy, tzn. sprawcą wypadku może być zarówno kobieta, jak i mężczyzna.
Z tw. o p-wie całkowitym
\(p(S)=0,1\cdot{1\over1000}+0,9\cdot{1\over250}=\ldots\)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3529
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Prawdopodobieństwo!!Proszę o pomoc!!!

Post autor: Jerry »

kalor2 pisze: 29 mar 2021, 17:46 Czy to już pełne rozwiązanie?
Tak
kalor2 pisze: 28 mar 2021, 14:16 Wskazówka! Skorzystać ze wzoru Bayesa
:?:

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ