W pudełku znajdują się 4 losy wygrywające i 6 losów pustych. Losujemy kolejno bez zwracania dwa razy po jednym losie. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania:
a) dwóch losów wygrywających
b) co najmniej jednego losu wygrywającego.
Czy prawdopodobieństwa te ulegną zmianie, gdy wybierzemy od razu dwa losy (bez ustalania ich kolejności)? Wykonaj odpowiednie obliczenia.
4 losy wygrywające 6 pustych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: 4 losy wygrywające 6 pustych.
1)
\(P(a)= \frac{4 \cdot 3}{10 \cdot 9} \\
P(b)=1- \frac{6 \cdot 5}{10 \cdot 9} \)
2)
\(P(a)= \frac{ {4\choose 2} }{ {10 \choose 2} }\\
P(b)=1- \frac{ { 6\choose 2} }{ {10 \choose 2} }\)
\(P(a)= \frac{4 \cdot 3}{10 \cdot 9} \\
P(b)=1- \frac{6 \cdot 5}{10 \cdot 9} \)
2)
\(P(a)= \frac{ {4\choose 2} }{ {10 \choose 2} }\\
P(b)=1- \frac{ { 6\choose 2} }{ {10 \choose 2} }\)