Wybór pary przedstawicieli z klasy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Wybór pary przedstawicieli z klasy

Post autor: Januszgolenia »

W klasie IIIc jest 21 dziewcząt i 11 chłopców. Wybieramy kolejno dwie osoby i tworzymy parę przedstawicieli klasy na szkolną uroczystość. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że w wybranej parze znajdują się :
a) jedna dziewczynka i jeden chłopiec
b) co najmniej jedna dziewczynka.

Czy prawdopodobieństwa te ulegną zmianie, gdy wybierzemy od razu dwie osoby (bez ustalania kolejności)? Wykonaj odpowiednie obliczenia.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Wybór pary przedstawicieli z klasy

Post autor: kerajs »

\(P(a)= \frac{21 \cdot 11+11 \cdot 21}{32 \cdot 31} \\
P(b)=1- \frac{21 \cdot 20}{32 \cdot 31} \)

2)
\(P(a)= \frac{ { 21\choose 1} {11 \choose 1} }{ {32 \choose 2} }\\
P(b)=1- \frac{ { 21\choose 2} }{ {32 \choose 2} }\)
ODPOWIEDZ