Aktywność sejsmiczna - prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
Lwicaa
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 22 mar 2021, 15:16
Płeć:

Aktywność sejsmiczna - prawdopodobieństwo

Post autor: Lwicaa »

13 maja 2013 roku, poczynając od godziny 16:30, prawdopodobieństwo umiarkowanej aktywności sejsmicznej w ciągu kolejnych 24 godzin w rejonie wysp Kurylskich, w pobliżu wybrzeży Japonii, zostało oszacowane na 1.43%. Wykorzystując to oszacowanie określ prawdopodobieństwo, że w 5 spośród kolejnych 100 dni wystąpi aktywność sejsmiczna w tym rejonie. Rozważ oba modele – dwumianowy oraz Poissona. Czy te oszacowania są bardzo zbliżone?

wskazówka:
- aktywność sejsmiczna w ciągu 1 dnia (24h) jest naszym ,,sukcesem'', z treści zadania wynika, że w ciągu 24 godzin prawdopodobieństwo sukcesu wynosi 0.0143; zatem możemy naszą odpowiedź otrzymać rozważając rozkład dwumianowy (100 dni, 5 sukcesów, każdy z prawdop. 0.0143).

- intensywność zdarzenia (w modelu Poissona) rozumujemy w następujacy sposób 0.0143 zdarzenia dziennie (na 24h) - stąd w ciągu 100 dni, zakładając stałą intensywność tego zdarzenia w czasie, mamy 1.43 zdarzeń na 100 dni - to jest nasza lambda=1.43, i korzystamy z modelu Poissona (5 zdarzeń w ,,procesie'' o intensywności 1.43).
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Aktywność sejsmiczna - prawdopodobieństwo

Post autor: panb »

Lwicaa pisze: 22 mar 2021, 15:40 13 maja 2013 roku, poczynając od godziny 16:30, prawdopodobieństwo umiarkowanej aktywności sejsmicznej w ciągu kolejnych 24 godzin w rejonie wysp Kurylskich, w pobliżu wybrzeży Japonii, zostało oszacowane na 1.43%. Wykorzystując to oszacowanie określ prawdopodobieństwo, że w 5 spośród kolejnych 100 dni wystąpi aktywność sejsmiczna w tym rejonie. Rozważ oba modele – dwumianowy oraz Poissona. Czy te oszacowania są bardzo zbliżone?

wskazówka:
- aktywność sejsmiczna w ciągu 1 dnia (24h) jest naszym ,,sukcesem'', z treści zadania wynika, że w ciągu 24 godzin prawdopodobieństwo sukcesu wynosi 0.0143; zatem możemy naszą odpowiedź otrzymać rozważając rozkład dwumianowy (100 dni, 5 sukcesów, każdy z prawdop. 0.0143).

- intensywność zdarzenia (w modelu Poissona) rozumujemy w następujacy sposób 0.0143 zdarzenia dziennie (na 24h) - stąd w ciągu 100 dni, zakładając stałą intensywność tego zdarzenia w czasie, mamy 1.43 zdarzeń na 100 dni - to jest nasza lambda=1.43, i korzystamy z modelu Poissona (5 zdarzeń w ,,procesie'' o intensywności 1.43).
1. w modelu dwumianowym: \(\displaystyle p={100\choose 5}\cdot 0,0143^5(1-0,0143)^{95}=0,0114592\)
2. w modelu Poissona: \(\displaystyle p= \frac{e^{-1,43}1,43^5}{5!}=0,011925 \)

Porównanie i stopień ich "zbliżenia" pozostawię twojej ocenie.
ODPOWIEDZ