Talia 52 kart
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Talia 52 kart
Z talii 52 kart losujemy 7. Niech: A oznacza zdarzenie- wylosowaliśmy 4 asy, C- wylosowaliśmy co najwyżej 3 trefle. Wyznacz liczbę zdarzeń elementarnych sprzyjających zdarzeniu \(A \cap C^{'}\)
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Talia 52 kart
\(B=A \cap C^{'}\)
gdzie B to liczba układów 7 kart wśród których są 4 asy i co najmniej 4 trefle, co
sprowadza się do 7 kart wśród których są 4 asy i trzy inne (prócz asa trefl) trefle.
\(|B|=|A \cap C^{'}|= { 13-1\choose 3} \)
gdzie B to liczba układów 7 kart wśród których są 4 asy i co najmniej 4 trefle, co
sprowadza się do 7 kart wśród których są 4 asy i trzy inne (prócz asa trefl) trefle.
\(|B|=|A \cap C^{'}|= { 13-1\choose 3} \)