Talia 52 kart
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Talia 52 kart
Z talii 52 kart losujemy 7 kart. Ile jest zdarzeń elementarnych A- wylosowaliśmy co najwyżej 3 trefle.
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Talia 52 kart
\(A=A_0 \cup A_1 \cup A_2 \cup A_3\)
gdzie \(A_i\) to wylosowanie i trefli
\(|A_i|= { 13\choose i} { 52-13\choose 7-i} \\
|A|= \sum_{i=0}^{3} { 13\choose i} { 52-13\choose 7-i}\)
gdzie \(A_i\) to wylosowanie i trefli
\(|A_i|= { 13\choose i} { 52-13\choose 7-i} \\
|A|= \sum_{i=0}^{3} { 13\choose i} { 52-13\choose 7-i}\)