Dwie kostki. Dla jakiego a gra jest sprawiedliwa?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Lemon_1998
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 06 mar 2021, 16:35
Podziękowania: 11 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Dwie kostki. Dla jakiego a gra jest sprawiedliwa?

Post autor: Lemon_1998 »

Gra polega na tym, że gracz A płaci graczowi B 18 + a zł. Następnie rzuca dwiema kostkami. Jeśli na obu kostkach wypadną szóstki, to gracz A otrzymuje 8a zł. Jeśli szóstka będzie na jednej kostce, to otrzymuje 4a zł. W pozostałych przypadkach nie otrzymuje nic. Dla jakiego a gra jest sprawiedliwa?

Przesyłam moje rozwiązania w załączniku.
Mam problem z zapisem który znajduje się na początku zadania. Gracz A płaci graczowi B 18+a zł zanim przystąpi do gry. Czyli jeżeli np. trafi dwie szóstki to wygrywa 8*a zł ale przecież traci te 18+a zł. Ktoś wie w jaki sposób to zapisać aby gra była sprawiedliwa?
Załączniki
Gracz A, B.png
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Dwie kostki. Dla jakiego a gra jest sprawiedliwa?

Post autor: kerajs »

\(E(x)=0 \\
8a \cdot \frac{1}{36} +4a \cdot \frac{10}{36} +(-18-a) \cdot \frac{25}{36}=0 \\
23a=25 \cdot 18\)
Lemon_1998
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 06 mar 2021, 16:35
Podziękowania: 11 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Dwie kostki. Dla jakiego a gra jest sprawiedliwa?

Post autor: Lemon_1998 »

kerajs pisze: 15 mar 2021, 15:04 \(E(x)=0 \\
8a \cdot \frac{1}{36} +4a \cdot \frac{10}{36} +(-18-a) \cdot \frac{25}{36}=0 \\
23a=25 \cdot 18\)
Czyli zrobiłem błąd nie wstawiając nawiasu?
Wtedy a= 19,56
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Dwie kostki. Dla jakiego a gra jest sprawiedliwa?

Post autor: kerajs »

Lemon_1998 pisze: 15 mar 2021, 17:02 Czyli zrobiłem błąd nie wstawiając nawiasu?
Tak
Lemon_1998 pisze: 15 mar 2021, 17:02 Wtedy a= 19,56
a=19,565217391304347826086956521739
W zadaniu tak dobrane powinny być wartości, aby wynik mógł być wyrażony w złotówkach i groszach. Tu tak nie jest, więc tak naprawdę to nie ma takiej wartości a dla której gra jest sprawiedliwa.
Lemon_1998
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 06 mar 2021, 16:35
Podziękowania: 11 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Dwie kostki. Dla jakiego a gra jest sprawiedliwa?

Post autor: Lemon_1998 »

Dziękuję za Pomoc! :)
ODPOWIEDZ