W dowolnym dniu lata w 1979 roku prawdopodobieństwo że spadnie deszcz wynosi \(\frac{1}{6} .\) Z uwagi na zmiany klimatyczne w1989, 10 lat później prawdopodobieństwo że w dowolnym dniu lata spadnie deszcz wynosi \( \frac{1}{10} \)
a) Oblicz prawdopodobieństwo że w dowolnie wybrane trzy dni lata 1979 spadł deszcz
b) Oblicz prawdopodobieństwo że w konkretnym dniu lata padał deszcz 1979 i 1989
Prawdopodobieństwo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1436
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
Re: Prawdopodobieństwo
Przyjmujemy, że lato w 1979 i 1989 roku miało \( 93 \) dni.
a)
\( \mathcal{B}( n, k, p) = \mathcal{B}\left (93, 3, \frac{1}{6}\right) \)
\( P(A) = {93\choose 3}\left( \frac{1}{6}\right)^3 \left(\frac{5}{6}\right)^{90}\)
b)
\( P(B) = P( \mathbf{1}_{1979}) \cdot P( \mathbf{1}_{1989}) = \frac{1}{6\cdot 93}\cdot \frac{1}{10\cdot 93} \)
a)
\( \mathcal{B}( n, k, p) = \mathcal{B}\left (93, 3, \frac{1}{6}\right) \)
\( P(A) = {93\choose 3}\left( \frac{1}{6}\right)^3 \left(\frac{5}{6}\right)^{90}\)
b)
\( P(B) = P( \mathbf{1}_{1979}) \cdot P( \mathbf{1}_{1989}) = \frac{1}{6\cdot 93}\cdot \frac{1}{10\cdot 93} \)
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Prawdopodobieństwo
Tu liczysz prawdopodobieństwo dokładnie trzech dni deszczowych.
Ale przecież pytają się o coś innego: jakie są szanse, że gdy wybierze się trzy dni, to będą to dni z opadem deszczu.
Tu także inaczej. Pytanie dotyczy konkretnej daty, np: 1 VII 1979 i 1 VII 1989.