Ile jest liczb naturalnych czterocyfrowych, których zapis dziesiętny składa się tylko z dwóch różnych cyfr?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zurawww
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 28 lut 2021, 14:33
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Ile jest liczb naturalnych czterocyfrowych, których zapis dziesiętny składa się tylko z dwóch różnych cyfr?

Post autor: zurawww »

https://zadania.info/d887/1574947
cześć! mam problem z tym zadaniem bo widzę wiecej mozliwości. Gdyż z reguły mnozenia 2*2*2*2= 16 - 2 mozliwości aaaa i bbbb bo wtedy występuje jedna liczba więc mamy 14 możliwości i dalej tak samo czyli 14*9*9. Gdzie jest błąd? :roll:
zurawww
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 28 lut 2021, 14:33
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Ile jest liczb naturalnych czterocyfrowych, których zapis dziesiętny składa się tylko z dwóch różnych cyfr?

Post autor: zurawww »

https://zadania.info/d21/7500076 i jeszcze tutaj, nie została policzona końcówka 00 i 55 ktroe nie spełniają warunków?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Ile jest liczb naturalnych czterocyfrowych, których zapis dziesiętny składa się tylko z dwóch różnych cyfr?

Post autor: panb »

Nie musisz liczyć liczb typu (bbba), ponieważ one są już policzone.
W grupie (aaab), 'a' przebiega wszystkie możliwe cyfry i 'b' przebiega wszystkie dopuszczalne, więc znajdzie się tam również (bbba).
Liczy się ilość. Jeśli mają być 4 ale nie wszystkie takie same, to skład jest 1+3, albo 2+2.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Ile jest liczb naturalnych czterocyfrowych, których zapis dziesiętny składa się tylko z dwóch różnych cyfr?

Post autor: panb »

zurawww pisze: 12 mar 2021, 13:42 https://zadania.info/d21/7500076 i jeszcze tutaj, nie została policzona końcówka 00 i 55 ktroe nie spełniają warunków?
Model: _ _ _ 0, pozostało 9 cyfr, \(9 \cdot 8 \cdot 7\)
Model: _ _ _ 5, nie możemy zera na początku, więc 8, potem każda z 8 pozostałych, potem każda z 7 pozostałych, \(8 \cdot 8 \cdot 7\)
zurawww
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 28 lut 2021, 14:33
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Ile jest liczb naturalnych czterocyfrowych, których zapis dziesiętny składa się tylko z dwóch różnych cyfr?

Post autor: zurawww »

Dziękuję bardzo!
ODPOWIEDZ