Cztery litery - prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Lemon_1998
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 06 mar 2021, 16:35
Podziękowania: 11 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Cztery litery - prawdopodobieństwo

Post autor: Lemon_1998 »

Alfabet pewnego „kosmicznego” języka składa się z liter A, C, M, T. Na podstawie analizy językowej wiemy, że statystycznie na dziesięć występujących liter litera A
występuje cztery razy, C trzy razy, M dwa razy, a T jeden raz.
Ponieważ nasłuchując tego języka mamy trudności w rozpoznaniu dźwięków poszczególnych
liter, prawdopodobieństwo, że dana litera zostanie odczytana właściwie wynosi dla każdej
litery 0.7 i 0.1, że zostanie odczytana jako jedna z pozostałych.

Litery wchodzące w skład każdego słowa są przekłamywane niezależnie.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że gdy wypowiedziano słowo
(a) TATA, usłyszymy słowo MAMA,
(b) TACA, usłyszymy słowo CACA?
Jakie jest prawdopodobieństwo, że gdy usłyszeliśmy słowo
(c) MAMA, to wypowiedziano słowo MACA,
(d) CACA, to wypowiedziano słowo TAMA,
(e) TACA, to wypowiedziano słowo MAMA?

Zatrzymałem się na tym:
Na 10 liter A występuje 4 razy czyli 4/10
Na 10 liter C występuje 3 razy 3/10
Na 10 liter M występuje 2 razy 2/10
Na 10 liter T występuje 1 raz 1/10
O co chodzi z tym "odczytana właściwie wynosi dla każdej litery 0.7 i 0.1" czyli prawdopodobieństwo odczytanie wynosi 0.7 albo 0.1?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Cztery litery - prawdopodobieństwo

Post autor: panb »

0,7 to prawdopodobieństwo, że litera, którą słyszysz jest tą, która jest w rzeczywistości.
Np. słyszysz A i z prawdopodobieństwem 0,7 to było A, z prawdopodobieństwem 0,1 to było C, z prawdopodobieństwem 0,1 to było M i z prawdopodobieństwem 0,1 to było T,
Lemon_1998
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 06 mar 2021, 16:35
Podziękowania: 11 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Cztery litery - prawdopodobieństwo

Post autor: Lemon_1998 »

Pierwszy raz spotykam się z tego typu zadaniem.
czyli w c) prawdopodobieństwo gdy usłyszeliśmy słowo MAMA, a wypowiedziano MACA wynosi 0.5116?
Jest jakiś schemat jak to zrobić?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Cztery litery - prawdopodobieństwo

Post autor: panb »

A jak to policzyłeś?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Cztery litery - prawdopodobieństwo

Post autor: panb »

ja tak:
\(P(M|M)\cdot P(M)+P(A|A)\cdot P(A)+P(M|C)\cdot P(C)+P(A|A)\cdot P(A)\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Cztery litery - prawdopodobieństwo

Post autor: korki_fizyka »

A gdyby tak kosmici używali innych 4 liter łacińskiego afabetu :?:
np. A,D,P,U.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Lemon_1998
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 06 mar 2021, 16:35
Podziękowania: 11 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Cztery litery - prawdopodobieństwo

Post autor: Lemon_1998 »

panb pisze: 08 mar 2021, 21:08 A jak to policzyłeś?
W programie R to liczyłem ale nie brałem pod uwagę początku statystyki czyli Mamy 10 liter, A występuje 4 razy, C 3 razy itd.
Tego typu zadania dla mnie są niebywale trudne dlatego zwracam się do Was o pomoc/nakierunkowanie jak można to rozwiązać.
panb pisze: 08 mar 2021, 21:12 ja tak:
\(P(M|M)\cdot P(M)+P(A|A)\cdot P(A)+P(M|C)\cdot P(C)+P(A|A)\cdot P(A)\)
To jest wzór do przykładu C?
Rozumiem, że litery odpowiadają literą z zadania?
P(M|M) <-- co oznacza ta "|" kreska?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Cztery litery - prawdopodobieństwo

Post autor: panb »

Pod warunkiem. P(M|M): słyszymy M pod warunkiem, że powiedziano M.
P(M|M)=0,7
Lemon_1998
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 06 mar 2021, 16:35
Podziękowania: 11 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Cztery litery - prawdopodobieństwo

Post autor: Lemon_1998 »

d) P(C|T)*P(T)+P(A|A)*P(A)+P(C|M)*P(M)+P(A|A)*P(A)
P(C|T)=0,1
P(A|A)=0,7
P(C|M)=0,1
P(T)=0,7 ?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Cztery litery - prawdopodobieństwo

Post autor: panb »

Na 10 liter T występuje 1 raz 1/10: P(T)=0,1
Lemon_1998
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 06 mar 2021, 16:35
Podziękowania: 11 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Cztery litery - prawdopodobieństwo

Post autor: Lemon_1998 »

P(T)=0,1
P(A)=0,4
P(M)=0,2
e) P(T|M)*P(M)+P(A|A)*P(A)+P(C|M)*P(M)+P(A|A)*P(A)
P(P|M)=0,1
P(A|A)=0,7
P(C|M)=0,1
P(M)=0,2
P(A)=0,4

a) P(M|T)*P(T)+P(A|A)*P(A)+P(M|T)*P(T)+P(A|A)*P(A) dobrze te a) zrobiłem?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Cztery litery - prawdopodobieństwo

Post autor: panb »

Wygląda, że OK.
Jeszcze kliknij kciuka w górę i po sprawie (no chyba, że uważasz, że nie pomogłem).
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Cztery litery - prawdopodobieństwo

Post autor: panb »

korki_fizyka pisze: 08 mar 2021, 21:21 A gdyby tak kosmici używali innych 4 liter łacińskiego afabetu :?:
np. A,D,P,U.
I wypowiedziano by DUDA, a usłyszano całkiem coś innego, tak? :D
Lemon_1998
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 06 mar 2021, 16:35
Podziękowania: 11 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Cztery litery - prawdopodobieństwo

Post autor: Lemon_1998 »

panb pisze: 08 mar 2021, 22:16 Wygląda, że OK.
Jeszcze kliknij kciuka w górę i po sprawie (no chyba, że uważasz, że nie pomogłem).
Dziękuje bardzo za pomoc i błyskawiczną odpowiedź :wink:
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Cztery litery - prawdopodobieństwo

Post autor: panb »

Cieszę się, że się przydało.
Dzięki za kciuki.
ODPOWIEDZ