Metody Probabilistyki i Statystyki pomocy?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
SuttonBirdie
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 22 sty 2021, 16:52
Płeć:

Metody Probabilistyki i Statystyki pomocy?

Post autor: SuttonBirdie »

1.Średni czas potrzebny na rozwiązanie kolokwium wynosi 90 minut a odchylenie standardowe 5 minut. Oblicz prawdopodobieństwo, że czas pracy losowo wybranej osoby z grupy będzie krótszy niż jedna godzina.
zaczęłam od zapisania
x~N(90,5)
P(x<60)
co dalej?
2. Rozkład miesięcznych wydatków na towary luksusowe w badanej populacji jest normalny z odchyleniem standardowym 140zł. Na podstawie 25 osobowej próby obliczono średnią 300 zł.
a) Wyznaczyć 96 procentowy przedział ufności dla średnich miesięcznych wydatków na te towary.
b) Jak liczna powinna być próbka, aby poprawić dokładność szacunku o 10%.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Metody Probabilistyki i Statystyki pomocy?

Post autor: panb »

SuttonBirdie pisze: 22 sty 2021, 16:53 1.Średni czas potrzebny na rozwiązanie kolokwium wynosi 90 minut a odchylenie standardowe 5 minut. Oblicz prawdopodobieństwo, że czas pracy losowo wybranej osoby z grupy będzie krótszy niż jedna godzina.
zaczęłam od zapisania
x~N(90,5)
P(x<60)
co dalej?
No, jak to? Standaryzujemy zmienna losowa X i korzystamy z tablic N(0,1)
\(P(X<60)=P \left(\frac{x-90}{5} <\frac{60-90}{5} \right) =P(U<-6)=\Phi(-6) \) myślę, że to zero wyjdzie.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Metody Probabilistyki i Statystyki pomocy?

Post autor: panb »

Jak liczna powinna być próbka, aby poprawić dokładność szacunku o 10%?
Na pewno o 10%?
ODPOWIEDZ