25. Wyrzucenie sumy 10 oczek na 3 kostkach.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

25. Wyrzucenie sumy 10 oczek na 3 kostkach.

Post autor: Januszgolenia »

Obliczyć prawdopodobieństwo otrzymania sumy 10 oczek przy równoczesnym rzucie 3 kostkami do gry.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: 25. Wyrzucenie sumy 10 oczek na 3 kostkach.

Post autor: korki_fizyka »

Wszystkich zdarzeń jest \(|\Omega| = 6^3\)
a sprzyjających jeśli się nie pomyliłem jest \(|A| = 27\), zatem \(P(A) =\frac{|A|}{|\Omega|} = 12,5 \%\)
{1,3,6} {1,4,5} {2,4,4} {3,3,4}
{2,2,6} {2,3,5} {4,2,4} {4,3,3}
{3,1,6} {3,2,5} {4,4,2} {3,4,3}
{1,6,3} {4,1,5}
{2,6,2} {1,5,4}
{3,6,1} {2,5,3}
{6,1,3} {3,5,2}
{6,2,2} {4,5,1}
{6,3,1} {5,1,4}
{5,2,3}
{5,3,2}
{5,4,1}
Ostatnio zmieniony 20 sty 2021, 13:36 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; zdarzenie i moc zdarzenia to nie to samo, \%
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: 25. Wyrzucenie sumy 10 oczek na 3 kostkach.

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 20 sty 2021, 07:02 Obliczyć prawdopodobieństwo otrzymania sumy 10 oczek przy równoczesnym rzucie 3 kostkami do gry.
\(\overline{\overline{\Omega}}=6^3\)

1,3,6
1,4,5
2,3,5
jeśli na każdej kostce wypadnie inna liczba oczek, to mamy \(3\cdot 3!\) możliwości
2,2,6
2,4,4
3,3,4
jeśli na kostkach wypadnie jedna para takich samych oczek to możliwości mamy \(3\cdot 3=9\)

\(P(A)=\frac{3\cdot 3!+ 9}{6^3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ