Losy na loterii

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Losy na loterii

Post autor: Januszgolenia »

Prawdopodobieństwo wylosowania wygranego losu na loterii wynosi 0,2. Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród 8 kupionych losów przynajmniej 3 będą wygrane.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Losy na loterii

Post autor: kerajs »

\(p= 0,2 \\
P=1-( {8 \choose 0}p^0(1-p)^8+{8 \choose 1}p^1(1-p)^7+{8 \choose 2}p^2(1-p)^6 )= ... \)
ODPOWIEDZ