Siła kiełkowania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Siła kiełkowania

Post autor: Januszgolenia »

Siła kiełkowania ziarna grochu wynosi 0,9. Dla celów doświadczalnych wybieramy 10 ziaren. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wykiełkuje co najmniej 8.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Siła kiełkowania

Post autor: kerajs »

\(p= 0,9 \\
P= {10 \choose 0}p^{10}(1-p)^0+{10 \choose 1}p^9(1-p)^1+{10 \choose 2}p^8(1-p)^2=... \)
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Siła kiełkowania

Post autor: Januszgolenia »

A nie 1-P.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Siła kiełkowania

Post autor: kerajs »

Nie.
Skoro szanse wykiełkowania ziarna grochu to 0,9 to w wypisanej powyżej sumie są prawdopodobieństwa zdarzeń:
na 10 ziaren wykiełkowało 10 z nich +na 10 ziaren wykiełkowało 9 z nich + na 10 ziaren wykiełkowało 8 z nich
ODPOWIEDZ