Urodzenia chłopców i dziewczynek
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Urodzenia chłopców i dziewczynek
W pewnej miejscowości rodzi się średnio 520 chłopców i 480 dziewczynek na 1000 niemowląt. Oblicz prawdopodobieństwo, że , że w pewnej rodzinie na 5 dzieci liczba dziewczynek jest nie większa od liczby chłopców.
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Urodzenia chłopców i dziewczynek
prawdopodobieństwo urodzenia chłopca:
\(p= 0,52\\
\\
P= {5 \choose 0}p^5(1-p)^0+{5 \choose 1}p^4(1-p)^1+{5 \choose 2}p^3(1-p)^2=... \)
\(p= 0,52\\
\\
P= {5 \choose 0}p^5(1-p)^0+{5 \choose 1}p^4(1-p)^1+{5 \choose 2}p^3(1-p)^2=... \)