Urna 6 kul czarnych i 9 białych.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Urna 6 kul czarnych i 9 białych.

Post autor: Januszgolenia »

Dana jest urna, w której jest 6 czarnych i 9 białych kul. Losujemy 5 razy po jednej kuli, kładąc za każdym razem wyciągniętą kulę z powrotem do urny. Jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania co najwyżej 3 razy kuli białej.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Urna 6 kul czarnych i 9 białych.

Post autor: kerajs »

\(p(b)= \frac{9}{9+6}= 0,6 \\
P= 1-( {5 \choose 5}p^5(1-p)^0+{5 \choose 1}p^4(1-p)^1)=... \)
ODPOWIEDZ