4 rzuty 2 kostkami.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

4 rzuty 2 kostkami.

Post autor: Januszgolenia »

Rzucamy 4 razy 2 kostkami. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że dwa razy otrzymamy sumę oczek nie większą od 3.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: 4 rzuty 2 kostkami.

Post autor: kerajs »

\(p( 2 \ lub \ 3)= \frac{3}{36}= \frac{1}{12}\\
P= {4 \choose 2}p^2(1-p)^2=\frac{6\cdot 11^2}{12^4} \)
ODPOWIEDZ