7 rzutów kostką.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
7 rzutów kostką.
Obliczyć prawdopodobieństwa, że na 7 rzutów kostką co najwyżej 3 razy wypadnie liczba oczek nie mniejsza od 4.
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: 7 rzutów kostką.
\(p= \frac{3}{6}= \frac{1}{2}\\
P= {7 \choose 0}p^7(1-p)^0+{7 \choose 1}p^6(1-p)^1+{7 \choose 2}p^5(1-p)^2+{7 \choose 3}p^4(1-p)^3= \frac{1}{2} \)
P= {7 \choose 0}p^7(1-p)^0+{7 \choose 1}p^6(1-p)^1+{7 \choose 2}p^5(1-p)^2+{7 \choose 3}p^4(1-p)^3= \frac{1}{2} \)