Egzamin studenta
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Egzamin studenta
Student ma do przygotowania na egzamin 21 tematów. O pracował jedynie 15 z nich. W czasie egzaminu losuje 3 tematy. W przypadku odpowiedzi na wszystkie pytania otrzymuje bdb. Gdy odpowie na 2 pytania db, na jedno pytanie dst, na żadne ndst. Obliczyć prawdopodobieństwo otrzymania przez studenta ocen: bdb, db, dst i ndst.
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Egzamin studenta
\(P(bdb)= \frac {{15 \choose 3}}{ { 21\choose 3} } \\
P(db)= \frac {{15 \choose 2} { 6\choose 1} }{ { 21\choose 3} } \\
P(dost)= \frac {{15 \choose 1} { 6\choose 2} }{ { 21\choose 3} } \\
P(ndst)= \frac { { 6\choose 3} }{ { 21\choose 3} } \)
P(db)= \frac {{15 \choose 2} { 6\choose 1} }{ { 21\choose 3} } \\
P(dost)= \frac {{15 \choose 1} { 6\choose 2} }{ { 21\choose 3} } \\
P(ndst)= \frac { { 6\choose 3} }{ { 21\choose 3} } \)