Szansa wygrania na loterii

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
superkumpel
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 17 sty 2021, 21:25
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Szansa wygrania na loterii

Post autor: superkumpel »

Szansa wygrania na loterii wynosi 0,1. W loterii jest 20 grających.
a) Jakie jest prawdopodobieństwo, ze wygra co najmniej jedna osoba ?
b) Jaka jest najbardziej prawdopodobna liczba wygrywających?

z przykładem a sobie poradziłem bez problemu, ale co do przykładu b mam zapytanie
to powinno tak wyglądać?

\(\displaystyle{ (n+1)\cdot p=21\cdot 0.1=2,1}\)

wiem, że nie może być 2,1 ludzi, ale czy ten wzór jest tu odpowiedni?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: Szansa wygrania na loterii

Post autor: Jerry »

superkumpel pisze: 17 sty 2021, 23:01 Szansa wygrania na loterii wynosi 0,1. W loterii jest 20 grających.
b) Jaka jest najbardziej prawdopodobna liczba wygrywających?
to powinno tak wyglądać?
\(\displaystyle{ (n+1)\cdot p=21\cdot 0.1=2,1}\)
wiem, że nie może być 2,1 ludzi, ale czy ten wzór jest tu odpowiedni?
Ponieważ \((n+1)p=2,1\notin\zz\), to \(k_0=[(n+1)p]=2\)

Pozdrawiam
PS. Piszesz "szansa" a traktujesz jak prawdopodobieństwo... To nie to samo!
Jeśli szansa jest \(1\colon 10\), to \(p={1\over11}\) i \(k_0=\left[{21\over11}\right]=1\)
ODPOWIEDZ