Prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
superkumpel
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 17 sty 2021, 21:25
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Prawdopodobieństwo

Post autor: superkumpel »

1. Spośród mężczyzn 5%, a spośród kobiet 0,25% jest daltonistami. Wybieramy losowo osobę (szanse trafienia na mężczyznę lub na kobietę są te same).
a) Jakie jest prawdopodobieństwo, że wybrana osoba jest daltonistą?
b) Wylosowana osoba okazała się daltonistą. Oblicz prawdopodobieństwo, że jest to mężczyzna.


2. Pewna choroba jest obecna w 0,08% populacji. Opracowano test, który daje wynik dodatni u 95% chorych i u 7% zdrowych. a)Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że pacjent otrzyma wynik negatywny
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6267
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo

Post autor: korki_fizyka »

ad.1 https://forum.zadania.info/viewtopic.php?t=46727
rozwiązanie drugiego też gdzieś tu znajdziesz albo rozwiążesz na podstawie pierwszego
Ostatnio zmieniony 17 sty 2021, 21:35 przez korki_fizyka, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo

Post autor: eresh »

superkumpel pisze: 17 sty 2021, 21:31


2. Pewna choroba jest obecna w 0,08% populacji. Opracowano test, który daje wynik dodatni u 95% chorych i u 7% zdrowych. a)Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że pacjent otrzyma wynik negatywny
\(P(A)=0,0008\cdot 0,05+0,9992\cdot 0,93\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo

Post autor: eresh »

superkumpel pisze: 17 sty 2021, 21:31 1. Spośród mężczyzn 5%, a spośród kobiet 0,25% jest daltonistami. Wybieramy losowo osobę (szanse trafienia na mężczyznę lub na kobietę są te same).
a) Jakie jest prawdopodobieństwo, że wybrana osoba jest daltonistą?
\(P(A)=0,5\cdot 0,05+0,5\cdot 0,0025\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
superkumpel
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 17 sty 2021, 21:25
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo

Post autor: superkumpel »

KOCHAM WAS !@!@!@ <3
superkumpel
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 17 sty 2021, 21:25
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo

Post autor: superkumpel »

eresh pisze: 17 sty 2021, 21:35
superkumpel pisze: 17 sty 2021, 21:31


2. Pewna choroba jest obecna w 0,08% populacji. Opracowano test, który daje wynik dodatni u 95% chorych i u 7% zdrowych. a)Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że pacjent otrzyma wynik negatywny
\(P(A)=0,0008\cdot 0,05+0,9992\cdot 0,93\)
a propo podpunktu b
\(
P(H_1|A)=\frac{P(A|H_1)\cdot P(H_1)}{P(A|H_2)\cdot P(H_2)+P(A|H_1)\cdot P(H_1)}\\
P(A|H_1)=0,95\\
P(A|H_2)=0,07\\
P(H_1)=\frac{?}{?}\\
P(H_2)=\frac{?}{?}\\

\)

jak ma wyglądać to \(P(H_1)\) i \(P(H_2)\)

bo resztę dobrze rozumuje?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo

Post autor: eresh »

superkumpel pisze: 17 sty 2021, 22:09 a propo podpunktu b
\(
P(H_1|A)=\frac{P(A|H_1)\cdot P(H_1)}{P(A|H_2)\cdot P(H_2)+P(A|H_1)\cdot P(H_1)}\\
P(A|H_1)=0,95\\
P(A|H_2)=0,07\\
P(H_1)=\frac{?}{?}\\
P(H_2)=\frac{?}{?}\\

\)

jak ma wyglądać to \(P(H_1)\) i \(P(H_2)\)

bo resztę dobrze rozumuje?
\(P(H_1)=0,0008\\
P(H_2)=0,9992\)


reszta OK
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
superkumpel
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 17 sty 2021, 21:25
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

Re: Prawdopodobieństwo

Post autor: superkumpel »

edit:
nie dopisałem punktu b
b)Oblicz prawdopodobieństwo, że pacjent z wynikiem dodatnim jest chory
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3511
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1918 razy

Re: Prawdopodobieństwo

Post autor: Jerry »

superkumpel pisze: 17 sty 2021, 21:31 2. Pewna choroba jest obecna w 0,08% populacji. Opracowano test, który daje wynik dodatni u 95% chorych i u 7% zdrowych.
superkumpel pisze: 17 sty 2021, 22:16 b)Oblicz prawdopodobieństwo, że pacjent z wynikiem dodatnim jest chory
Z wzoru Bayesa:
\(p(C/D)=\frac{p(D/C)\cdot p(C)}{p(D/C)\cdot p(C)+p(D/Z)\cdot p(Z)}=
\frac{0,95\cdot 0,0008}{0,95\cdot 0,0008+0,07\cdot 0,9992}=\cdots
\)
ODPOWIEDZ