Przedsiębiorstwa i wadliwość produkcji.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Przedsiębiorstwa i wadliwość produkcji.

Post autor: Januszgolenia »

Wiadomo, że wadliwość produkcji kłódek w przedsiębiorstwach A1, A2 i A3 wynosi odpowiednio 5%, 4%, i 2%. Przedsiębiorstwa te pokrywają zaopatrzenie rynku odpowiednio w 25%, 40% i 35%. Jakie jest prawdopodobieństwo, że kupiona kłódka, która okazała się wadliwa, została wyprodukowana w przedsiębiorstwie A1.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Przedsiębiorstwa i wadliwość produkcji.

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 17 sty 2021, 14:57 Wiadomo, że wadliwość produkcji kłódek w przedsiębiorstwach A1, A2 i A3 wynosi odpowiednio 5%, 4%, i 2%. Przedsiębiorstwa te pokrywają zaopatrzenie rynku odpowiednio w 25%, 40% i 35%. Jakie jest prawdopodobieństwo, że kupiona kłódka, która okazała się wadliwa, została wyprodukowana w przedsiębiorstwie A1.
\(H_1\) - kłódka z \(A_1\)
\(H_2\) - kłódka z \(A_2\)
\(H_3\) - kłódka z \(A_3\)
\(A\) - kłódka wadliwa

\(P(H_1|A)=\frac{P(A|H_1)P(H_1)}{P(A|H_1)P(H_1)+P(A|H_2)P(H_2)+P(A|H_3)P(H_3)}\\
P(H_1)=0,25\\
P(H_2)=0,4\\
P(H_3)=0,35\\
P(A|H_1)=0,05\\
P(A|H_2)=0,04\\
P(A|H_3)=0,02
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ