Urny i kule

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Urny i kule

Post autor: Januszgolenia »

Dane są dwie urny. Pierwsza zawiera 2 kule białe i 3 czarne, w drugiej są 4 białe i 1 czarna. Z urny pierwszej wylosowano kulę i wrzucono do urny drugiej. Następnie losowanie zostało dokonane z urny drugiej. Jakie jest prawdopodobieństwo, że w pierwszym losowaniu otrzymano kulę białą, jeśli wiadomo, że w drugim otrzymano kulę czarną?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Urny i kule

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 17 sty 2021, 14:50 Dane są dwie urny. Pierwsza zawiera 2 kule białe i 3 czarne, w drugiej są 4 białe i 1 czarna. Z urny pierwszej wylosowano kulę i wrzucono do urny drugiej. Następnie losowanie zostało dokonane z urny drugiej. Jakie jest prawdopodobieństwo, że w pierwszym losowaniu otrzymano kulę białą, jeśli wiadomo, że w drugim otrzymano kulę czarną?
\(H_1\) - za pierwszym razem kula biała
\(H_2\) - za pierwszym razem kula czarna
\(A\) - za drugim razem kula czarna

\(P(H_1|A)=\frac{P(A|H_1)P(H_1)}{P(A|H_1)P(H_1)+P(A|H_2)P(H_2)}\\
P(H_1)=\frac{2}{5}\\
P(H_2)=\frac{3}{5}\\
P(A|H_1)=\frac{1}{6}\\
P(A|H_2)=\frac{2}{6}
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ