Losowanie 5 kart z 24 kart

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Losowanie 5 kart z 24 kart

Post autor: Januszgolenia »

Z talii 24 kart losujemy 5 kart. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że wśród wylosowanych kart otrzymamy dokładnie 3 karty pikowe.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Losowanie 5 kart z 24 kart

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 17 sty 2021, 14:43 Z talii 24 kart losujemy 5 kart. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że wśród wylosowanych kart otrzymamy dokładnie 3 karty pikowe.
\(\overline{\overline{\Omega}}={24\choose 5}\\
\overline{\overline{A}}={6\choose 3}\cdot {18\choose 2}\\
P(A)=\frac{{6\choose 3}\cdot {18\choose 2}}{{24\choose 5}}
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ