Podzielono talię kart na połowę
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Podzielono talię kart na połowę
Talię 24 kart podzielono na połowę. Jakie jest prawdo[podobieństwo tego, że w obu częściach znajdują się równe ilości czarnych i czerwonych kart.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3528
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Podzielono talię kart na połowę
Przyjmuję, że "połowy" są rozróżnialne:
\(|\Omega|={24\choose12}\)
\(|A|={12\choose6}\cdot{12\choose6}\)
Zakładając jednakowe p-wa zdarzeń elementarnych, z definicji klasycznej:
\(p(A)={|A|\over|\Omega|}=\cdots\)
Pozdrawiam
\(|\Omega|={24\choose12}\)
\(|A|={12\choose6}\cdot{12\choose6}\)
Zakładając jednakowe p-wa zdarzeń elementarnych, z definicji klasycznej:
\(p(A)={|A|\over|\Omega|}=\cdots\)
Pozdrawiam