Lotto - prawdopodobieństwo wylosowania co najmniej 3 liczb

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maks0410
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 01 wrz 2018, 19:49
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Lotto - prawdopodobieństwo wylosowania co najmniej 3 liczb

Post autor: maks0410 »

Bierzemy udział w grze hazardowej Duży Lotek, w której z 49 ponumerowanych kul losujemy 6. Jakie jest prawdopodobieństwo
wygrania nagrody za co najmniej 3 trafione cyfry?

Umiem rozwiązać to zadanie, jeśli przyjmę zdarzenie A jako sumę zdarzeń wylosowania 6, 5, 4 i 3 wygrywających liczb. Chciałem jednak zapytać, dlaczego to rozwiązanie jest niewłaściwe: wybieram 3 z 6 wygrywających liczb oraz usuwam je ze zbioru, a następnie losuję 3 z pozostałych 46 liczb - nie ma przecież znaczenia, czy są one wygrywające czy nie.
\( {6 \choose 3} {46 \choose 3} \)
Otrzymuję wtedy jednak inny, niepoprawny wynik.
Bardzo proszę o pomoc.
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Lotto - prawdopodobieństwo wylosowania co najmniej 3 liczb

Post autor: grdv10 »

Losujemy 3 poprawne liczby z 6 wylosowanych oraz 3 niepoprawne z 43 pozostałych.\[\frac{\displaystyle\binom{6}{3}\cdot\binom{43}{3}}{\displaystyle\binom{49}{6}}=\frac{8815}{499422}\approx 0{,}0177\]
maks0410
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 01 wrz 2018, 19:49
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Re: Lotto - prawdopodobieństwo wylosowania co najmniej 3 liczb

Post autor: maks0410 »

szw1710 pisze: 30 gru 2020, 21:35 Losujemy 3 poprawne liczby z 6 wylosowanych oraz 3 niepoprawne z 43 pozostałych.\[\frac{\displaystyle\binom{6}{3}\cdot\binom{43}{3}}{\displaystyle\binom{49}{6}}=\frac{8815}{499422}\approx 0{,}0177\]
To byłoby prawdopodobieństwo wylosowania 3 liczb, natomiast w zadaniu chodzi o wylosowanie co najmniej 3 liczb. Chciałbym wiedzieć, dlaczego moja metoda jest niepoprawna.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: Lotto - prawdopodobieństwo wylosowania co najmniej 3 liczb

Post autor: Jerry »

maks0410 pisze: 30 gru 2020, 21:21 ... wybieram 3 z 6 wygrywających liczb oraz usuwam je ze zbioru, a następnie losuję 3 z pozostałych 46 liczb - nie ma przecież znaczenia, czy są one wygrywające czy nie.
Liczysz krotnie takie same wybory, np.
Wygranymi są \(1,2,3,4,5,6\), wybierasz w pierwszej kolejności \(1,2,3\) a potem dobierasz \(4,5,13\) albo wybierasz w pierwszej kolejności \(1,4,5\) a potem dobierasz \(2,3,13\)... dla Ciebie to różne wybory a w rzeczywistości ten sam wybór

Pozdrawiam
maks0410
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 01 wrz 2018, 19:49
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Re: Lotto - prawdopodobieństwo wylosowania co najmniej 3 liczb

Post autor: maks0410 »

Liczysz krotnie takie same wybory, np.
Wygranymi są \(1,2,3,4,5,6\), wybierasz w pierwszej kolejności \(1,2,3\) a potem dobierasz \(4,5,13\) albo wybierasz w pierwszej kolejności \(1,4,5\) a potem dobierasz \(2,3,13\)... dla Ciebie to różne wybory a w rzeczywistości ten sam wybór
Już rozumiem, dziękuję :)
ODPOWIEDZ