Dzień dobry
Do pustej urny włożono 8 kul białych i 4 kule czarne, a następnie wylosowano bez zwracania 5 kul. Jakie jest prawdopodobieństwo, że stosunek liczby kul białych do liczby kul czarnych w urnie uległ zwiększeniu?
Rachunek prawdopodobieństwa - urna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Rachunek prawdopodobieństwa - urna
Wylosowano: n białych i (5-n) czarnych
Warunek: \(1<n \le 5\)
Zostało w urnie: (8-n) białych i 4-5+n czarnych
stosunek liczby kul białych do liczby kul czarnych w urnie = \(\frac{8-n}{n-1}\)
uległ zwiększeniu: \(\frac{8-n}{n-1}>\frac{8}{4}\)
Czy dalej już wiesz co robić?
- Jerry
- Expert
- Posty: 3530
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1936 razy
Re: Rachunek prawdopodobieństwa - urna
To znaczy, że wylosowano co najmniej dwie kule czarne \(\left({5\over2}>{8\over4}\right)\)
\(|\Omega|={12\choose5}\\
|A|={4\choose2}\cdot{8\choose3}+{4\choose3}\cdot{8\choose2}+{4\choose4}\cdot{8\choose1}=\cdots\)
i z definicji klasycznej, zakładając jednakowe p-wa zdarzeń elementarnych:
\(p(A)={|A|\over|\Omega|}=\cdots\)
Pozdrawiam
PS. Przyjmuję, że \({7\over0}>{8\over4}\)
\(|\Omega|={12\choose5}\\
|A|={4\choose2}\cdot{8\choose3}+{4\choose3}\cdot{8\choose2}+{4\choose4}\cdot{8\choose1}=\cdots\)
i z definicji klasycznej, zakładając jednakowe p-wa zdarzeń elementarnych:
\(p(A)={|A|\over|\Omega|}=\cdots\)
Pozdrawiam
PS. Przyjmuję, że \({7\over0}>{8\over4}\)
Re: Rachunek prawdopodobieństwa - urna
Przed dodaniem zadania na forum zrobiłem je tym samym sposobem jak Pan Jerry, ale niestety wyszedł mi wynik \(\frac{19}{33} \), a według odpowiedzi powinno wyjść \(\frac{14}{33}\)
Ostatnio zmieniony 30 gru 2020, 15:29 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: "matematyka" w [tex] [/tex]
Powód: "matematyka" w [tex] [/tex]
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Rachunek prawdopodobieństwa - urna
A może w zadaniu było stosunek liczby kul białych do liczby kul czarnych w urnie NIE uległ zwiększeniu?
Wtedy wyjdzie tyle co piszesz.
Wtedy wyjdzie tyle co piszesz.